Få en bedre pris på dine finansielle avtaler

20 sep
fa_en_bedre_pris_pa_dine_finansielle_avtaler

Få en bedre pris på dine finansielle avtaler

Forbrukerrådet har beregnet at norske boliglånskunder betaler 200 000 kroner for mye i renter. Mats Gripsgård (33) var en av de. Han sparte hele 15 000 kroner i året etter vår gjennomgang. Her er tipsene for hvordan du kan gjøre det samme!

 

Gripsgård har alltid interessert seg for personlig økonomi og har godt over gjennomsnittlig kunnskap om dette. Han har god kontroll på det meste fra daglig økonomi, til lån, forsikring – og nå gjennom de siste årene har han begynt med sparing i aksjefond noe han forteller om med stor entusiasme.

Med både solid kunnskap og interesse for personlig økonomi, ble overraskelsen etter vår gjennomgang desto større. Sammen gikk vi igjennom de fleste finansielle avtalene – og for å gjøre en lang historie kort; resultatet av det ble en årlig besparelse på hele 15 000 kroner!

Ved vår gjennomgang avdekket vi raskt at det var mulig å reforhandle frem vesentlig bedre betingelser. Spesielt gjaldt det for boliglånet og de skadeforsikringene han hadde.

 

Folk flest har mye å spare på å gå igjennom sine avtaler

En nylig artikkel utgitt av det økonomiske tidsskriftet E24 gjengir at «boliglånskunder betaler 200 000 kroner for mye i renter«, dette i følge Forbrukerrådet. Videre i denne artikkelen kan vi lese at til og med fagansvarlig for Finansportalen (prissammenligningstjeneste av Forbrukerrådet), Elisabeth Realfsen, oppgir å ha hatt en altfor høy rente for sitt boliglån. Gripsgård er derfor langt ifra er alene om å ha betalt for mye for sine finansielle avtaler.

Hvis vi i tillegg til boliglånet videre tar med andre finansielle avtaler slik som kort/bruksgebyr, forsikringer, spareavtaler, samt andre forbrukerrelaterte avtaler slik som strøm, telefoni, internett/tv, så utgjør dette hver for seg store årlig beløp. Sammenlagt utgjør dette betydelige beløp for en normal privatøkonomi. Det betyr at det er desto mer å hente på å gå igjennom og reforhandle sine avtaler – og vår erfaring er at folk fleste har mye å spare på en slik gjennomgang!

 

Tips for gjennomgang av dine avtaler:

(1.) Boliglån: hvordan er ditt boliglån priset i forhold til bankens beste renter, finnes det andre banker som kan tilby en bedre rente? Hvis du er i en alder (boliglån for unge) eller har andre argumenter for å få tilbudt en bedre rente, fortrinnsvis spesielt god inntekt, eller høy boligverdi, så bruk dette i forhandlingen om renten.

 

(2.) Billån: hvordan er betingelsene for ditt billån? Mange kan få bedre betingelser ved å refinansiere dette med sikkerhet i boligen, men vi anbefaler dette med hensyn til den lange løpetiden som et boliglånet gjerne har etablert som et eget lån.

 

(3.) Skadeforsikringer: har du en konkurransedyktig pris for dine forsikringer og har du dekket det du trenger? Med forsikring er det viktig å ha dekket det du faktisk trenger, men mange betaler for dekninger eller tillegg de ikke har behov for. Videre hvis du har en god historikk som forsikringskunde bør du med en slik gjennomgang bruke den anledning til å forhandle om pris.

 

(4.) Spareavtaler: mange betaler ekstra for aktiv forvaltning, men kunne du like gjerne fulgt et passivt forvaltet fond, slik som eksempelvis et indeksfond?

 

(5.) Kort/bruksavgifter: de fleste bankene har kuttet ut det meste av avgifter relatert til bruk, men vi har sett at enkelte kunder fortsatt henger igjen i gamle avtaler. Er du en av dem, krev gebyrene kuttet av din bank!

 

(6.) Strøm: strøm er strøm, betaler du for mye i forhold til hva du kunne fått? Bytt selskap.

 

(7.) Telefoni: de fleste betaler i dag en fast månedspris, men betaler du for mer enn du trenger? De fleste operatørene tilbyr i dag pakkeløsninger som dekker opptil et gitt bruk. Det kan være mye å hente på å nedgradere et mobilabonnement som inkluderer mer enn du faktisk trenger og det er fortsatt relativt stor prisforskjell mellom de ulike mobiloperatørene.

 

(8.) Internett/tv: mange betaler for innhold til de ikke bruker og her kan det som ved mobilabonnement være penger å spare på å nedgradere og eventuelt bytte av leverandør. Vår erfaring er at dette også et område hvor pris er relativt forhandlingsbar.

 

Hvis vi skal oppsummere dette, vil de viktigste faktorene for å oppnå en bedre pris for det første å ha et svært bevisst forhold til eget behov, deretter hvordan forhandlingssituasjon ser ut (hva du kan tilby og hva motparten har å gå på), samt det å holde seg oppdatert på markedet og hva eventuelt andre tilbydere kan gi deg, men kanskje viktigst av alt: at du gjør en slik gjennomgang uten at det går for lang tid imellom. For markedet er i stadig endring og det som kanskje var et godt tilbud for kun ett år eller to tilbake – kan fort være en dyr og mindre god avtale i dag!

 

Ja takk, kontakt meg for en gratis* rådgivningstime med gjennomgang av mine avtaler!

    * Vi tilbyr en gratis og uforpliktende rådgivningstime hvor vi gjennomgår dine avtaler og gir en anbefaling for hva som bør følges opp. Dersom det er ønskelig å engasjere oss for videre rådgivning, reforhandle eller frem-skaffe avtaler, er prisen slik det følger av våre standard satser for rådgivning om personlig finans, kr 725 / timen.

    Som en uavhengig finansiell rådgiver er våre råd helt nøytrale i forhold til produkter og tjenester. Dette slik at vi utelukkende kan konsentrere oss om å finne de beste avtalene for deg og din økonomi.

     

    Write a Reply or Comment